Τι είναι το κολλαγόνο;

Το κολλαγόνο είναι μία σκληρή, αδιάλυτη και ινώδης πρωτεΐνη που συνθέτει ένα τρίτο της πρωτεΐνης στο ανθρώπινο σώμα. Στην πλειοψηφία τους τα μόρια του  κολλαγόνου συνενώνονται για να σχηματίσουν παρόμοια μακριά και λεπτά ινίδια. Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο ανθρώπινο σώμα. Θεωρείται ως η μεσοκυττάρια ουσία που κρατά το σύνολο του σώματος ενωμένο. Βρίσκεται στα οστά, τους μύες, το δέρμα, τους τένοντες, τα εσωτερικά όργανα. Λόγω της ινώδους φύσης του, το κολλαγόνο στηρίζει και συνδέει άλλους ιστούς του σώματος και τα εσωτερικά όργανα. Το κολλαγόνο είναι υπεύθυνο για την καλή υφή, το σχήμα, την ελαστικότητα και την ευκαμψία του δέρματος. Η απώλεια του φυσικού κολλαγόνου του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων υγείας.

Τι είναι το κολλαγόνο;

Τι είναι το κολλαγόνο;

Το κολλαγόνο είναι η πιο κοινή πρωτεΐνη που βρίσκεται στα θηλαστικά.

Περιλαμβάνει μια οικογένεια από γενετικώς διακριτά μόρια, τα οποία έχουν μια μοναδική διαμόρφωση τριπλής έλικας τριών πολυπεπτιδικών υπομονάδων, γνωστής ως άλφα-αλυσίδας. Κάθε αλυσίδα περιέχει περίπου 1000 αμινοξέα και διαθέτει συνήθως μια αλληλουχία αμινοξέων που αποτελείται από γλυκίνη, προλίνη και υδροξυπρολίνη. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι του κολλαγόνου, τουλάχιστον 16 τύποι, αλλά το 80-90% των κολλαγόνων στο σώμα ανήκουν στους τύπους Ι, II και III. Το κολλαγόνο στο ανθρώπινο σώμα είναι ισχυρό και εύκαμπτο. Τα τύπου Ι ινίδια κολλαγόνου έχουν ιδιαίτερα μεγάλο εφελκυσμό και είναι ισχυρότερα από το ατσάλι, ανά γραμμάριο.

Ανάλυση του όρου κολλαγόνο

Για να καταλάβετε το κολλαγόνο, πρέπει πρώτα να καταλάβετε τι είναι το δέρμα. Το δέρμα λοιπόν αποτελείται από τρία στρώματα: την επιδερμίδα, το χόριο, και τον υποδόριο ιστό (hypodermis). Το άνω-στρώμα πλέον, γνωστό ως επιδερμίδα, ελέγχει την απώλεια του νερού από τα κύτταρα και τους ιστούς. Χωρίς αυτό το φράγμα προστασίας, το σώμα θα αφυδατώνεται άμεσα.

Ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα βρίσκεται το δεύτερο στρώμα, το χόριο. Το χόριο, παρότι περιέχει αιμοφόρα αγγεία, τα νεύρα, και τα θυλάκια τριχών, κατά κύριο λόγο αποτελείται από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται «κολλαγόνο». Αυτή η πρωτεΐνη σχηματίζει ένα δικτύωμα ινών, που παρέχουν ένα πλαίσιο για την ανάπτυξη των κυττάρων και των αιμοφόρων αγγείων. Επειδή αυτό είναι το κύριο συστατικό του χορίου, το κολλαγόνο ενεργεί ως δομή στήριξης για το δέρμα. Η υποδερμίδα είναι ένα στρώμα λίπους του συνδετικού ιστού που περιέχει μεγαλύτερα αιμοφόρα αγγεία και νεύρα. Φιλοξενεί, επίσης, τους ιδρωτοποιούς αδένες, το λίπος και τα κύτταρα κολλαγόνου. Το χόριο είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της θερμότητας του σώματος και την προστασία των ζωτικών εσωτερικών οργάνων.

Κολλαγόνο και σώμα

Το κολλαγόνο είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται πιο συχνά στο δέρμα, τα οστά και τον συνδετικό ιστό εντός του σώματος, παρέχοντας τη δομική στήριξη, τη δύναμη και ένα βαθμό ελαστικότητας (σε συνδυασμό με την ελαστίνη). Ειδικότερα, το κολλαγόνο μπορεί να βρεθεί στην εξωκυτταρική μήτρα σε ένα περίπλοκο δίκτυο μακρομορίων, που καθορίζουν τις φυσικές ιδιότητες των ιστών του σώματος.

Στο μεσαίο στρώμα του δέρματος το χόριο, βοηθά στο σχηματισμό  ενός ινώδους δικτυώματος, εντός του οποίου τα νέα κύτταρα μπορούν να αναπτυχθούν. Το κολλαγόνο επίσης είναι απαραίτητο στην αντικατάσταση και αποκατάσταση των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Επιπλέον, το κολλαγόνο σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργεί ως προστατευτικό κάλυμμα για τα ευαίσθητα όργανα του σώματος όπως οι νεφροί.

Καθώς η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται φυσιολογικά με την ηλικία, το δέρμα χάνει την ελαστικότητα που είχε, προκαλώντας χαλάρωση του δέρματος, το σχηματισμό γραμμών, ρυτίδων και την αποδυνάμωση του χόνδρου στις αρθρώσεις.

Εκκρίνεται από μία ποικιλία διαφορετικών κυττάρων, αλλά κυρίως από τα κύτταρα του συνδετικού ιστού. Το σώμα παράγει κολλαγόνο σταθερά μέχρι περίπου την ηλικία των 25. Στη συνέχεια αρχίζει να μειώνεται σε ποσοστό περίπου 1,5% το χρόνο, με τα επίπεδα αυτά να μειώνονται πάνω από το 50% στην ηλικία των 50 ετών.

Επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τους διάφορους παράγοντες του περιβάλλοντος, όπως το φως του ήλιου, του ανέμου, του κρύου και της ρύπανσης. Επηρεάζεται επίσης από τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης του ανθρώπου.  Η καταστροφή του κολλαγόνου στο σώμα έχει σαν αποτέλεσμα την αφυδάτωση και το ζαρωμένο δέρμα. Άλλοι παράγοντες που είναι επιβλαβείς για το κολλαγόνο είναι το κάπνισμα, η ζάχαρη και το οινόπνευμα. Υπάρχουν επίσης κάποιες εσωτερικές λειτουργίες του σώματος όπως η οξείδωση που επηρεάζει το κολλαγόνο με αποτέλεσμα να καταρρεύσει και να καταστραφεί. Συνολικά, αν κάποιος έχει ένα κακό τρόπο ζωής χωρίς άσκηση, σωστή διατροφή και άλλες κακές συνήθειες, αυτό θα  οδηγήσει στη φυσική διάσπαση και φθορά του κολλαγόνου στο εσωτερικό του σώματος.

 Συνοπτικά στοιχεία για το κολλαγόνο

  • Περίπου 30% των πρωτεϊνών στο ανθρώπινο σώμα είναι κολλαγόνο.
  • Ο τύπος Ι ινιδίων κολλαγόνου είναι ισχυρότερα από το ατσάλι.
  • Είναι η πρωτεΐνη η πιο συχνά ευρισκόμενη στο σώμα, το δέρμα, τα οστά και τους συνδετικούς ιστούς.
  • Δίνει στο δέρμα δύναμη και ελαστικότητα και είναι υπεύθυνο για την αντικατάσταση των νεκρών κυττάρων του δέρματος.
  • Η παραγωγή κολλαγόνου συνήθως αρχίζει να μειώνεται μετά την ηλικία των 25 ετών.
  • Οι πηγές του κολλαγόνου μπορούν να προέρχονται από βοοειδή, χοίρους ή  ψάρια.
  • Τα επιθέματα κολλαγόνου ανασυστήνουν νέα κύτταρα στο δέρμα, όταν χρησιμοποιούνται στα τραύματα.
  • Η χρήση καλλυντικών προϊόντων, όπως κρέμες, λοσιόν, κλπ. που χρησιμοποιούνται για να αυξήσουν τα επίπεδα κολλαγόνου στο δέρμα δεν θα έχει αποτέλεσμα, καθώς τα μόρια του κολλαγόνου είναι πολύ μεγάλα για να διαπεράσουν τους πόρους του δέρματος.
  • Παραγωγή κολλαγόνου μπορεί να τονωθεί μέσω της χρήσης θεραπείας με λέιζερ.
  • Οι σημαντικότεροι παράγοντες που βλάπτουν την παραγωγή κολλαγόνου είναι η ηλιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα και η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης.
hdimwuayhnr934hnse767yΤι είναι το κολλαγόνο;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *